Alt du vil vite om selvklebende folie

Kontaktplast, dekorfolie, dekorplast… Kjært barn har mange navn! Hvert år blir disse foliene mer og mer populære i hjemmet. Derfor tenkte jeg det var på tide med en ordentlig guide om hvordan kontaktplast fungerer, hva du kan bruke det på og hvordan du monterer det. Så håper jeg du lærer noe – uansett om kontaktplast er helt nytt for deg eller om du er en skikkelig «kontaktplastveteran»!

Hva er kontaktplast?

✓ Enkel montering  ✓ Rask oppgradering  ✓ Tåler vann, søl og opptil 75 grader  ✓ Kan fjernes igjen  ✓ Miljøvennlig

Kontaktplast er det ultimate DIY-produktet som gjør det superenkelt å fornye møbler og interiør hjemme. Med denne folien slipper du unna pussing, maling og lange tørketider. Våre folier er selvklebende og kommer derfor med ferdig lim på baksiden, så alt du trenger å gjøre er å dra av beskyttelsespapiret og feste den der du ønsker.

Vi har Norges største utvalg av kontaktplast som gir deg muligheten til å velge og vrake blant mange ulike design! Vår folie er svært virkelighetstro og kan gi nytt liv til hjemmet på 1-2-3! Blant våre design finner du lekre folier som etterligner alt fra treverk, marmor til stål og speil. Designene kommer med ulike finisher og strukturer, slik at de ser mest mulig realistiske ut. Er du nysgjerrig på hvilket design du skal velge, kan du bestille en vareprøve HER!

Ved å fornye møblene med kontaktplast istedet for å bare bytte de ut, er du også med på å bekjempe bruk-og-kast-samfunnet. I tillegg er folien produsert uten skadelige stoffer som miljøgifter og tungmetaller. Folien er også laget av miljøvennlig PVC og fabrikken i Tyskland bruker opparbeidet varme til å fjernvarme resten av bygda. Denne folien kan også resirkuleres som vanlig plast etterpå.

Se kontaktplastens magi:

Hvordan monterer du kontaktplast?

Til monteringen trenger du en saks, tapetkniv og tapetsletter.  Utstyrspakke med tapetkniv og tapetsletter finner du HER.
Målebånd kan også være nødvendig for noen prosjekter.

  1. Vask underlaget godt. La det tørke før du begynner montering.
  2. Mål opp møblet og klipp til mengden kontaktplast du trenger. Legg til 5 cm på hver side for sikkerhets skyld.
  3. Dra av ca 10 cm av beskyttelsespapiret og posisjoner folien på underlaget.
  4. Fest folien med en tapetsletter. Jobb deg fra midten av folien og utover for å unngå dannelse av luftbobler. Hvis det blir skjevt kan du dra opp folien og begynne på nytt.
  5. Dra av mer og mer av beskyttelsespapiret etterhvert som du fester folien til underlaget.
  6. Skjær til slutt bort overflødig kontaktplast med en skarp tapetkniv.
  7. La herde i 24 timer.
Hvordan monterer du folier på hjørner?

Den vanligste monteringsmetoden på hjørner er denne:

  1. Etter du har montert på kontaktplasten på flaten anbefaler jeg å benytte deg av en saks og klippe en rett linje i kontaktplasten inn mot hjørnet. Da skal du sitte igjen med to deler på hver side av hjørnet (se bildet under).
  2. Brett den ene biten inn som vist på bildet under og fest så den andre biten over.
  3. Skjær bort den overflødige kontaktplasten med en tapetkniv.  Husk å la knivbladet hvilke langs undersiden av bordet for å få en rett og fin kant.

Har du mer avanserte kanter og hjørner? Ta en titt HER (klikk) for en fullstendig guide.

Hvordan skjøter du kontaktplast?

Jeg anbefaler at man skjøter kontaktplasten med 2-3 mm overlapp for å oppnå best resultat. Dette fordi folien kan krympe opp til 2-3 % etter at den er lagt. Skjøter med kontaktplast som etterligner treverk er så og si usynlig og man trenger ikke å tenke på å treffe mønsteret igjen. Andre kontaktplast med glatt finish må man møte mønsteret på neste stripe for å få best mulig resultat.

Kan du fjerne kontaktplasten igjen?

Absolutt! Våre folier passer perfekt til deg som leier eller om du liker å bytte på fra tid til annen!

Det eneste du trenger å gjøre er å varme kontaktplasten godt med hårføner og dra den forsiktig av. Den skal normalt ikke dra med seg noe av underlaget, så lenge underlaget var helt og solid før kontaktplasten ble lagt. Den vil heller ikke etterlate noen merker. Dersom det skulle være noe limrester igjen kan dette vaskes bort med klut og såpevann, evt en limfjerner som f.eks Tec7 cleaner (finnes hos en byggevareforhandler). Om du ikke har varmet godt med hårføner vil det etterlate limrester.

Vil du se video om hvordan man fjerner folie? Ta en klikk HER!

Populære bruksområder

Det er stort sett bare kreativiteten som setter stopper for hva du kan fornye med kontaktplast! Likevel så er det noen prosjekter som går igjen oftere enn andre. Å gi bordplaten en quickfix med folie er desidert en av de mest populære prosjektene. Både spisebord, sofabord og sidebord!

Et annet prosjekt jeg ser går igjen mye er å gi kjøkkenet et løft. Da er det gjerne benkeplater og kjøkkenfronter som blir utsatt for kontaktplastens magi. Kjøkkenbenkene får gjerne en runde med folier som etterligner treverk eller stein, og kjøkkenfrontene får gjerne en runde med våre Uni matt- eller Uni Lack serier.

Å fornye trappen med kontaktplast har også blitt en svært populær ting å gjøre, da det å bytte ut selve trappen gjerne er svært kostbart. Til dette prosjektet  anbefaler jeg å benytte en folie som etterligner treverk. Disse designene har struktur i seg og blir derfor ikke glatte. Tilbakemeldinger fra kunder er faktisk at trappen var glattere FØR de la kontaktplast. Ja, tenk det!

Har du en kjedelig kommode hjemme? Da er det også et svært populært prosjekt med kontaktplast. Forny toppen med en lekker marmorfolie, sett farge på enkelte skuffer eller få en helt ny farge ved hjelp av folie!

Som nevnt er kontaktplast utmerket til kreativ utfoldelse og perfekt for å følge trender UTEN å måtte skifte ut møblene støtt og stadig. Lyst til å se flere prosjekter? Sjekk ut vår blogg HER!

Bli inspirert av våre kunder:

Instagrammer @kattishome har fornyet trappen sin med kontaktplasten Santana Eik kalk. Du finner den HER!
Instagrammer @pysselmorsan har fornyet kommoden sin med kontaktplasten Microsement. Du finner den HER!
@casa_no4 ble lei det hvite høyglanskjøkkenet og fornyet det med kontaktplasten Uni Matt sort. Du finner folien HER.
@interiorbytine var ufornøyd med den lysebenken og fornyet den med kontaktplasten Avellino Betong, Den finner du HER.
Her har Eliza brukt kontaktplasten Sanremo Eik Natur. Du finner den HER.
Den gamle trappen til @marte_hagen fikk et helt nytt liv med kontaktplasten Perlegrå. Du finner den HER.
@interiorbyaina ga kjøkkenet sitt en makeover med kontaktplasten Uni Matt sort. Du finner den HER.