How to: kontaktplast på kjøkkenbenken

Kontaktplast er både et rimelig og lekkert alternativ til å bytte ut benkeplaten. Du kan få en kjøkkenbenk i marmor til en brøkdel av prisen eller hvis du leier så kan du faktisk oppgradere den forferdelige kjøkkenbenken uten problem! I dette blogginnlegget vil jeg vise deg mine absolutt beste tips for å få et supert resultat med kontaktplast. 

Steg for steg:
  1. Vask  overflaten godt. Det er viktig at det ikke er noe fett og smuss.
  2. Mål opp overflaten på benken du skal legge folien på. Husk å beregne litt ekstra til kantene og hjørnene. Klipp kontaktplasten etter målene, bruk rutenettet på baksiden av folien som hjelpemiddel.
  3. Start med å dra av ca. 10 cm av kontaktplasten og legg den over benken. 
  4. Press folien ned med tapetsletteren. Obs! Skulle du få luftbobler kan du dra folien forsiktig tilbake og legge den ned på nytt. Eller så kan du presse boblene ut på siden med tapetsletteren. En siste metode er å bruke en nål og stikke et lite hull for å få luften ut.
  5. Brett kontaktplasten rundt kanten. Her kan du evt. bruke en hårføner på lav styrke, da blir kontaktplasten litt ekstra fleksibel. Pass på å ikke dra for hardt, da kan du strekke kontaktplasten.
  6. Har du et hjørne på benken, kan du bruke klipp og brett metoden du ser i videoen under. Klipp et lite snitt i hjørnet og monter den ene biten over den andre.
  7. Skal du ha kontaktplast rundt kjøkkenvasken vil jeg anbefale deg å legge et lite lag silikon rundt. Da slipper du at vann renner i mellom. (se video)
  8. La folien få feste seg ordentlig og la være å bruke den på 24 timer.
Hvordan legger du kontaktplast på benken?

Under finner du to monteringsvideoer på hvordan du monterer folien. Der finner du blant annet svar på hva du gjør med hjørner, hvordan du blir kvitt eventuelle luftbobler og hvordan du får et best resultat! 

Ny benk: I denne videoen ble det brukt kontaktplasten Uni Lack hvit og den finner du HER!

Marmorbenk på 1-2-3: I denne videoen ble det brukt kontaktplasten Marmor hvit/grå og den finner du HER!

Hvordan legge folie rundt steketopp?

Se hvordan vi monterte kontaktplast rundt en steketoppen uten å løfte den opp. I denne videoen er kontaktplasten Marmor hvit/grå brukt, samt utstyrspakken med foliesletter og -kniv.

Kjapp fornyelse: I denne videoen ble det brukt kontaktplasten Marmor hvit/grå og den finner du HER!


Ofte stilte spørsmål om folie på kjøkkenbenk:


Hvilke design anbefaler dere til kjøkkenbenk?

De fleste av våre folier kan brukes på kjøkkenbenken, men noen design egner seg bedre enn andre. Her kommer våre anbefalinger til hvilken folie du skal velge hvis du ønsker følgende design:

Trykk på produktnavnet for å komme direkte til folien i nettbutikken.

Obs! Unngå uni matt sort og andre matte ensfarget folier da disse egner seg ikke på kjøkkenbenken.

Kan man bruke kontaktplast rundt vasken?
Ja, det kan man. Vi anbefaler at man bruker et tynt lag med silikon rundt vasken for å unngå at vann skal snike seg under skjøten. Ellers tåler kontaktplasten vann.

Hvor høy temperatur tåler kontaktplast?
Kontaktplast er komfortabel i temperaturer fra -10 til 40 grader, og tåler opptil 75 grader i mindre perioder. En varm kaffekopp vil neppe skade folien, men bruk gryteunderlag for varme kjeler o.l. Hvis du har et vaffel- eller toastjern som avgir mye konsentrert varme underfra kan det være lurt å bruke et langpanne eller lignende mellom for å være på den sikre siden.

Kan man fjerne kontaktplasten igjen?
Ja, det kan man. Varm kontaktplasten godt med en hårføner og dra den forsiktig av. Så lenge underlaget var helt fra før av, dvs ingen hakk/hull/skader, så vil det være like fint når du tar av folien. Skulle det være noe limrester igjen kan du vaske disse bort med et alkoholholdig vaskemiddel. Siden du kan fjerne kontaktplasten igjen er det et ypperlig alternativ for leietakere som ønsker å fornye hjemme.

Hvordan rengjør man kontaktplasten?
Kontaktplasten er faktisk overraskende enkel å rengjøre. Du trenger egentlig bare å vaske av benken med en fuktig klut. Kontaktplast tåler de fleste vanlig vaskemidler og vaskemidler med alkohol i. Unngå derimot å bruke vaskemidler som har skurre- eller blekeeffekt da disse kan misfarge folien (klor, jif osv). Vi anbefaler at man alltid leser på baksiden av vaskemidlet først og hvis det står at middelet kan bleke eller skade andre materialer kan det være lurt å unngå disse.

Hvor holdbar/slitesterk er kontaktplast på kjøkkenbenken?
Kontaktplast tåler vann, søl og temperaturer opptil 75 grader, og den vil ikke løsne før du evt velger å fjerne den. Så lenge du behandler den som en vanlig kjøkkenbenk der du unngår å sette varme kjeler eller skjære direkte på den, så vil den holde seg fin. Den tåler allminnelig slitasje og anbefalte design kan tåle litt mer enn andre. Kjøkkenbenken er nok den plassen man bruker kontaktplast som er mest utsatt for slitasje, men skulle det oppstå slitasje etter en tid er kontaktplast enkelt å fjerne og billig å legge på nytt. Hvordan du behandler kjøkkenbenken vil bestemme levetid og kan variere veldig fra hjem til hjem. Skyver du mange tunge eller objekter med skarpe kanter, som en food processor/blender/bokser med skarpe kanter under eller lignende, kan du oppleve overfladisk slitasje raskere. Kontaktplast er en flott og rimelig måte å fornye kjøkkenbenken på, spesielt for leietakere, men det er ikke et permanent alternativ.

Hvordan legger man kontaktplasten rundt stekeplaten og vasken?
Det finnes flere metoder du kan bruke for å få kontaktplasten pent her. Du kan enten gjøre slik som vises i videoen, der du klipper til et hull på forhånd til vask og ovn. Pass på at hullet er litt for lite, slik at du kan nøyaktig kutte av overflødig kontaktplast etter du har montert den. Du kan også skjøte kontaktplasten rundt hele stekeplaten og vasken, men gjør du dette rundt vasken har du flere skjøter som vann kan snike seg under.

Det er ikke nødvendig å løfte opp steketoppen eller vasken for å få kontaktplasten til å legge seg pent. Man kan ganske så nøyaktig kutte kontaktplasten med en skarp tapetkniv og deretter presse helt inntil kanten. Dersom det er enkelt for deg å ta opp steketoppen og vasken, så kan du likeså greit gjøre det og så montere folien. Dette er noe enklere enn de andre metodene.

 Kundebilder:

@Boligbobla har fornyet benken sin med kontaktplasten Blackwood. Du finner den HER.

Wenche ble kvitt det varme treverket med kontaktplasten Avellino betong. Du finner den HER.

Trond fornyet benken sin med kontaktplasten Sangallo Hellegrå. Du finner den HER.

@interiorbytine var ufornøyd med den lysebenken og fornyet den med kontaktplasten Avellino Betong, Den finner du HER.