HOW TO: Kontaktplast på kjøkkenskap!

Med kontaktplast kan du enkelt fornye kjøkkenskapene dine. Løsningen er perfekt for alle som ønsker en rask oppgradering, unngå å male, eller for de som ikke kan male fordi man leier. Vi anbefaler at man bestiller vareprøver av kontaktplast før du handler inn til hele kjøkkenet. På den måten får du sett fargen i virkeligheten først, og sett hvordan den passer inn med resten av interiøret.

Hva trenger du?
  • Kontaktplast
  • Saks
  • Målebånd eller stokk
  • Tapetsletter og tapetkniv anbefales
  • Hårføner om du har profilerte skapdører
Fremgangsmåte

1. Skru ned skapdørene og skru av håndtakene/knotter.

2. Vask skapene godt med vanlig vaskemiddel og vann. Pass på at alt av fett er fjernet og la døren tørke helt før du monterer kontaktplast på.

3. Begynn å monter kontaktplast i ene enden av skapdøren. Dra av ca 10 cm av beskyttelsespapiret om gangen, samtidig som du fester kontaktplasten til døren med en tapetslettere. Begynn å fest kontaktplasten fra midten av folien og dra luften ut mot kantene av folien.

4. Har du profilerte kjøkkenskap kan du bruke en hårføner til å varme og forme kontaktplasten slik at den ligger pent ned i sporene. Se video lengre ned om hvordan dette gjøres. 

5. Etter hele overflaten er dekket, kan du klippe et snitt i hjørnene og brette kontaktplasten over kantene og feste den. Dersom du har runde hjørner kan du bruke en hårføner til å varme og strekke kontaktplasten slik at den til å legge seg pent.  

6. Kutt av den overflødige kontaktplasten med en tapetkniv. Heng opp skapdørene igjen. 

Hvordan montere kontaktplast på slette kjøkkenskap?

Ta gjerne en titt på denne hjelpsomme monteringsvideoen fra vår samarbeidspartner VinylHome. De selger akkurat samme kontaktplast i New Zealand og har laget en flott monteringsvideo hvor de moterer Whitewood på slette kjøkkenskap.

Hvordan montere kontaktplast på slette kjøkkenskap?
Hvordan montere kontaktplast på profilerte kjøkkenskap?

Det er et større prosjekt å montere kontaktplast på kjøkkenskap med profiler, men i videoen under ser du metoden du kan bruke for å oppnå et fint resultat. På profilerte kjøkkenskap trenger man å bruke hårføneren for å gjøre kontaktplasten mer fleksibel. Bruk en hårføner på lav til medium styrke og varm området på folien du ønsker forme i noen sekunder. Varmen gir kontaktplasten muligheten til å strekke og tøye seg bedre, slik at du kan presse den på plass. Varm i noen sekunder om gangen, og ikke hold den for nære. Det hjelper ikke å påføre mer varme for å få folien til å sette seg bedre, kun til å forme den. Et tips er å bruke en sokk på hånda når du presser kontaktplasten på plass i profilene. 

Spretter folien opp fra sporene er det mest sannsynlig fordi kjøkkenskapet har fortsatt fettrester, eller skapet var ikke helt tørt etter vaskinga når man begynte å montere. Har du ekstra kontaktplast er det lurt å øve deg med en liten bit først for å få teknikken inn. Øver du deg slik først og tenker på alle tipsene som nevnes i dette innlegget, vil du få et flott resultat!  

Flere ofte stilte spørsmål

1. Hvor mye kontaktplast trenger jeg til et normalt kjøkken?
Den beste metoden for å finne ut hvor mye du trenger er å måle alle flatene du ønsker å dekke og regne ut hvor mye du trenger. Det finnes ingen fasit i forhold til hvor mye man trenger til et vanlig kjøkken dessverre.

2. Fester man kontaktplast på innsiden av kjøkkenskapet også?
De fleste kunder gjør nok ikke dette, men det er helt opp til personlig perferanse. Det mest vanlige er å dekke fronten og rundt hjørnet og deretter kutte kontaktplasten på baksiden. Dette kan gjøres nøyaktig med en skarp tapetkniv.

3. Trenger jeg å gjøre noe forarbeid på kjøkkenskapene?
Kontaktplast fester seg på alt forutenom ubehandlet treverk. Så lenge du har behandlet treverk kan du feste kontaktplasten etter du har vasket overflatene. Husk å la det tørke helt først.

4. Er hvit kontaktplast gjennomsiktig?
Nei, ingen av våre kontaktplast er gjennomsiktig (forutenom Uni Lack Transparent). Så du kan fint bruke hvit kontaktplast på et sort, rødt eller grått kjøkken.

5. Tåler kontaktplasten å brukes på kjøkkenskapet?
Ja, den er slitesterk, tåler søl, vann og temperaturer opptil 75 grader, så det er ikke noe problem!

6. Kan du fjerne kontaktplasten igjen?
Ja, du fjerner kontaktplasten ved å varme den godt med en hårføner og drar den av. Kontaktplasten vil ikke etterlate merker eller skader på underlaget, så fremt underlaget var helt fra før av. Det vil si ingen hull/hakk i maling o.l.

Kundebilder:

@interiorbyaina ga kjøkkenet sitt en makeover med kontaktplasten Uni Matt sort. Du finner den HER.
@casa_no4 ble lei det hvite høyglanskjøkkenet og fornyet det med kontaktplasten Uni Matt sort. Du finner folien HER.
Lars har fornyet kjøkkenet sitt med kontaktplasten Uni Matt Sort. Du finner den HER.
Enda et kjøkkenet som har blitt fornyet med kontaktplasten Uni matt sort. Du finner den HER.
Cathrine ble lei det røde kjøkkenet og fornyet det med kontaktplasten Uni Matt hvit. Du finner den HER.